Nikon D780

Share

Nikon D780, nasljednik sad već legendarnog modela D750, ne donosi revolucionarne promjene, ali oduševit će sve ljubitelje DSLR-a koji ipak žele bar neke mirrorless funkcije. Jednostavno, Nikon je s modelom D780 popravio sve manje nedostatke koje je imao D750, te dodao nove mirrorless tehnologije koje koristi Z6 (za foto i video u liveview modu) i napravio gotovo savršeni hibridni fotoaparat koji će unijeti novi život u DSLR arenu.

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
Novi D780 nudi najbolje iz oba svijeta, mirrorless i DSLR

Odavno već traju rasprave jesu li ‘bolji’ DSLR ili mirrorless fotoaparati. Činjenica je da i jedan i drugi sustav imaju i prednosti i nedostatke, ali i da mirrorless na neki način predstavlja ‘budućnost’. Ne zato što bi to bilo nužno, nego zato što nove generacije navikle na mobitele i instant softverska rješenje jednostavno nemaju strpljenja za polaganije učenje fotografije koje je potrebno s DSLR aparatima (ovo je samo mišljenje autora, ne i provjerena činjenica).

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
Zadržana je savršena ergonomija Nikonovih DSLR fotoaparata, uz tek manje izmjene u rasporedu izdvojenih tipki

Dosad su Nikonovi DSLR aparati tradicionalno nudili iznimno brzo fazno izoštravanje i optičko tražilo, a slabe LiveView performanse. Canon već neko vrijeme koristi DualPixel tehnologiju koja mu omogućava odlične performanse prilikom snimanja fotografija i videa u liveview modu. Nikon D780 je prvi Nikon DSLR koji koristi sličnu tehnologiju (izoštravanje na senzoru u LiveView modu, poput Z6), ali sigurno nije zadnji. Rezultat korištenja obje tehnologije je 24 MP razlučivost, ali s vrlo brzim LiveView autofokusom, 4K videom, potpuno nečujnim okidanjem (što je jako zgodno, primjerice, u vjerskim objektima) te unaprjeđeno procesiranje i 12 fps uzastopno okidanje.

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
LCD ekran osjetljiv na dodir podjednako je dobar za snimanje fotografija i videa, a djelomično je pokretan, kao i na drugim Nikonima

Nikon D780 je podjednako dobar fotoaparat kao i video kamera. Premda je po današnjim standardima razlučivost od 24 MP minimum za full-frame aparat, mnogim fotografima (uključujući i mene) su 24 MP optimalna razlučivost – osim odlične oštrine i detaljnosti, D780 nudi i fenomenalne high-ISO performanse. Novi Expeed 6 procesor puno brže procesira fotografije i video, a autofokus tehnologija na senzoru (naslijeđena s modela Z6) osigurava odlične liveview performanse i izvrstan 4K video, što je veliki napredak u odnosu na D750. A najbolje od svega – iako D780 koristi senzor sličan ili identičan ugrađenom u Z6, i dalje je to Nikon FX aparat koji koristi F-mount objektive. Dakle, čitava moja kolekcija objektiva ostaje u upotrebi, bez petljanja s FTZ adaptorom (premda on radi bez greške). Naravno, s DSLR aparatima nije moguće koristiti nove Z-mount objektive.

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr

Ergonomija je također izvrsna – premda je D780 praktično identičnih dimenzija poput D750, nekoliko tipki je promijenilo raspored (sad je ISO tipka na gornjoj strani pokraj okidača, a LiveView prekidač na lako dostupnom mjestu). Ako ste dosad koristili bilo koji Nikon DSLR od D7000 naviše, snaći ćete se praktično u trenu, a ukoliko dosad niste koristit prave DSRL aparate – sad ćete imati priliku vidjeti zašto ih toliko volimo. Mirrorlessi su super, ali DSLR-ovi su dovedeni do savršenstva (to je, naravno, samo moje mišljenje). Sustav mjerenja svjetla je ‘posuđen’ s modela D850 (napredniji nego kod D750), a tu je i provjereni fazni sustav autofokusa s 51 točkom, ali s unaprjeđenim algoritmima koji dolaze s top-modela D5. I kao šećer na kraju, on-sensor AF s 273 točke raspoređene gotovo po čitavom kadru (može se koristiti samo u LiveView načinu rada, foto i video).

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
Dvije brze SD kartice – to je ono što se traži!

Prilikom snimanja fotografija D780 isporučuje upravo ono što i očekujemo – brz i precizan autofokus, žive i jasne boje u Nikonovim stilu, te savršenu oštrinu i detaljnost. Prelaskom na LiveView stvari postaju još malo bolje – tu je toliko hvaljeni Eye-AF sustav prepoznavanja oka i trenutnog izoštravanja na oko subjekta koji radi jednako dobro kao i na Z6, mogućnost uzastopnog snimanja do čak 12 fps. Meni osobno je ipak najdraža i najvažnija mogućnost potpuno tihog snimanja, ‘silent shutter’. Ne, ne govorimo o prigušenom zvuku okidača i takvim stvarima nego o potpunoj tišini. Savršeno za snimanje u, recimo, vjerskim objektima – s D780 možete doslovno stajati na pola metra od svećenika (ako vam to dozvoli, naravno) i neprestano okidati bez i najmanjeg šuma i ometanja obreda krštenja, vjenčanja i slično.

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
HDMI, USB-C (moguće punjenje baterije), priključak za daljinski okidač, slušalice
i mikrofon – sve je tu!

I video mogućnosti su impresivne, a uključuju 4K UHD pri 30/25/24fps (bez faktora uvećanja), 60/50fps u DX modu i do 120fps za full HD video. Nažalost, Eye-AF ne funkcionira za video, ali tu je odlična Face Recognition funkcija koja prepoznaje lice, prati ga u kadru i neprimjetno izoštrava na lice. U paketu je i Nikonova N-Log funkcija snimanja s dinamičkim rasponom od punih 12 blendi, te 10-bitnim snimanjem boja, a preko HDMI priključka možete snimati i HLG HDR snimke. Osim HDMI priključka, tu su i priključak za vanjski mikrofon i priključak za slušalice, naravno. Zapravo, samo dvije mogućnosti modela Z6 su izostavljene – nema mogućnosti snimanja RAW videa, i nema stabilizacije slike na senzoru. Stabilizacija slike na senzoru bi od ovog fotoaparata napravila praktično savršen fotoaparat za sve namjene, a RAW video snimke će nedostajati samo rijetkim filmašima. Ali, D780 nije fotoaparat namijenjen filmašima, nego fotografima koji žele izvanredan DSRL s mirrorless funkcijama i odličnim videom. Još jedna od prednosti koju D780 nudi u odnosu na D750 je i maksimalna brzina okidanja od 1/8000 s (umjesto 1/4000 s kod D750), te maksimalno snimanje do 15  minuta (900 sekundi).

DFM test Nikon D780 www.digitalfoto.com.hr
Promjene s gornje strane su minimalne, ali dobrodošle – tu je sad i ISO tipka, a kontrolni
LCD je praktično jednak onom na D750

LCD ekran je izvanredan, još bolji od onoga što smo vidjeli na D850. Osim što je nešto veći, 3.2-inča po dijagonali, nudi i jako visoku razlučivost 2.4MP, te nudi Touch AF i Touch Shutter opcije za izoštravanje i okidanje dodirom prsta. Obje opcije rade odlično, a meni se osobno bitno više sviđa Touch AF opcija za izoštravanje bilo gdje na ekranu (u LiveView modu).

Novi Nikon D780 je jako uzbudljivi DSLR fotoaparat koji uključuje najbolje iz oba svijeta – i sjajne video funkcije i LiveView snimanje kao kod mirrorless fotoaparata i sve dobro poznate prednosti DSLR fotoaparata. Korištenje, upravljivost i ergonomija DSLR fotoaparata po mom su mišljenju velika prednost, a osobno mi ne smetaju veće dimenzije fotoaparata, dapače. Optičko tražilo je moj osobni favorit, ali izvanredno funkcioniranje LiveView prikaza, preciznost i brzina izoštravanja u LiveView načinu rada (i foto i video) velika su prednost u odnosu na starije DSLR modele i stavljaju ga uz bok novim mirrorless fotoaparatima. Premda specifikacije D780 nikoga neće ostaviti bez daha, pravi znalci će biti oduševljeni – očito je riječ o potpuno zrelom fotoaparatu namijenjenom profesionalcima i naprednim fotografima/videografima koji ovakav model od Nikona iščekuju već neko vrijeme. Cijena mu je trenutno prilično visoka, ali kad ne zaboravite da uz D780 zapravo dobivate ‘popravljeni’ D750 i Z6 u jednom. S dugotrajnom baterijom, mogućnošću punjenja preko USB-a i dvije ultrabrze SD kartice. D750 je bio jedan od najpopularnijih DSLR fotoaparata uopće – a od Nikona D780 ne očekujem ništa manje. I iskreno se nadam da uskoro slijedi nasljednik D850, koji će nastaviti stazom koji je utabao D780…
Goran Vrakela


www.yellowstore.hr


PLUS: DSLR dimenzije, trajanje baterije. Unaprjeđen AF sustav s D750, unaprjeđen sustav mjerenja svjetla. Potpuno tiho okidanje u LiveView načinu rada. Izvrsne ‘mirrorless’ performanse (Eye-AF, 4K video). Dual UHS-II utor za kartice. Optičko tražilo i savršen LCD ekran osjetljiv na dodir.

MINUS: Nema priključke za battery grip. Relativno visoke cijene.


SPECIFIKACIJE
Senzor: 24.4MP back-illuminated full-frame CMOS
Procesor: Expeed 6
Autofokus: 51-point phase detect (optičko tražilo), 273-point hybrid phase detect (live view)
ISO osjetljivost: 100-51,200 (exp. 50-204,800)
Veličina slike: 6048 x 4024 piksela
Mjerenje svjetla: 180k RGB senzor, Matrix, center weighted, spot, highlight weighted
Video: 4K UHD, 30/25/24p
Tražilo: Optička pentaprizma, 0.7x uvećanje, 100% pokrivenost
LCD ekran: 3.2-inča, 2.4MP pokretni ekran osjetljiv na dodir
Memorijske kartice: 2x SD/SDHC/SDXC (UHS II)
Brzina okidanja: Do 7fps (tražilo), 12fps (live view)
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije: 143.5 x 115.5 x 76 mm
Težina: 840 g (s baterijom i memorijskim karticama)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress