Tokina – 70 godina tradicije

Share

2020. godina je jako važna za poznatog proizvođača kvalitetnih objektiva, Tokinu, jer Tokina slavi 70 godina od osnivanja tvrtke. Tvrtka je osnovana 1950. godine pod nazivom Tokyo Optical Equipment Manufacturing, a osnivač je bio g. Kawaguchi Denkichi. Prvi poslovi kojima se tvrtka bavila su bili jednostavni poslovi za druge tvrtke – poliranje ravnih zrcala, elemenata leća za dalekozore te leća za projektore.

Prvih 5 godina su bila teška vremena za tvrtku, u prvom redu radi ekonomske situacije nakon tek završenog Drugog svjetskog rata. 1959. tvrtke je promijenila ime u Tokyo Optical Equpement (Tokyo Koki, na japanskom), te se djelomično restrukturirala i počela razvoj proizvodnju objektiva za SLR aparate – jer su Nikon i drugi japanski proizvođači fotoaparata počeli značajno rasti i prodavati sve više fotoaparata. Uprava tvrtke je zaključila da će japanski proizvođači fotoaparata zavladati tržištem, pa su kao svoju strategiju odredili proizvodnju objektiva za različite vrste fotoaparata.

Prvi objektivi koje su razvili i proizveli za stranog naručitelja bili su 135 mm f/3.5 i 100 mm f/4, za australski brend Hanimex.

Više je teorija kako je nastalo ime ‘Tokina‘, ali samo je jedna istina – osnivač i predsjednik tvrtke g. Kawaguchi Denkichi i njegov tim krajem 60-tih godina prošlog stoljeća maštali su kako će se pojaviti s vlastitim objektivima na prestižnom sajmu Photokina u Njemačkoj. Kako bi pokazali svoju posvećenost tom cilju, preuzeli su dio naziva ‘Tokina‘ iz imena Photokina i registrirali svoj brend objektiva pod tim imenom. Nešto kasnije, 1974. godine, Tokina se po prvi put pojavila na Photokini kao izlagač! Nakon toga, korak po korak, Tokina je prerasla u respektabilnog proizvođača odličnih objektiva kakvog danas poznajemo. Ukoliko vas zanima više detalja o ovoj lijepoj priči o uspjehu, te kronologija nastanka pojedinih objektiva, kliknite na https://tokinalens.com/reviews/the_history_of_tokina_1950_2020/Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress