Manfrotto Element MII stativ

Share

Manfrotto Element MII je maleni, putni stativ namijenjen fotografima entuzijastima, ali i profesionalcima koji trebaju laganu i prenosivu opremu.

Za samo 150 kn više dobijete i Smart Clamp adapter za mobitel, te Bluettoth okidač

Dostupan je verziji od aluminija i karbona, a tjedan dana sam imao priliku isprobati crveno-crnu aluminijsku verziju s kuglom, Smart Clamp dodatkom za mobitel i Bluettoth okidačem za mobitel. Manfrotto je dobro poznata tvrtka svim fotografima i videografima koji traže pouzdanu opremu poput stativa, monopoda, kutija i kofera za opremu, ruksaka, torbi i različite druge dodatne opreme. Ovaj talijanski brend svoju reputaciju uspješno održava dulje od 40 godina, a i osobno za svoj posao često kupujem Manfrotto. Zašto? U prvom redu radi pouzdanog rada i mogućnosti servisiranja – prije dvije godine mi je puknuo dio na monopodu, ekipa u Prizmi mi ga je nabavila od proizvođača, servisirala i zamijenila dio za razumne novce, u roku od nekoliko dana. Ako živite od fotografije, znate koliko to znači. A i za amatere je dobra vijest – čak i ukoliko razbijete neki dio opreme, ne morate kupovati sve novo, za mali dio cijene nove opreme Manfrotto u pravilu možete popraviti.

Sklopljen – malene dimenzije i težina omogućavaju lagano nošenje u prirodu

Dobar stativ je jednostavno nužan dio opreme svakog ozbiljnog fotografa ili videografa. Ovisno o tome koji smjer u fotografiji vas zanima i što snimate, stativ možete koristiti nekoliko puta godišnje, jednom-dvaput mjesečno ili svaki tjedan – u svakom slučaju želite pouzdan i čvrst stativ s nekoliko najvažnijih opcija. Prvo, nikom ne treba stativ koji se vidljivo ljulja – poput jeftinih plastičnih stativa kakve možete kupiti za stotinjak kuna. Drugo, mora se moći razvući do visine od bar 1.5 m, a poželjno je što više – lako je uvući dio teleskopskih nožica, loše je kad nemate više što izvući. Poželjno je da se centralni stup može izvući i postaviti paralelno s podom, te da se može preokrenuti naopačke kako biste fotoaparat potpuno približili tlu. Zatim, bilo bi dobro da se nožice mogu raširiti bar u 2-3 položaja, te da se može gotovo potpuno spustiti do tla. I naravno, gotovo obavezno je da centralni stup ima kuku na koju možete objesiti teret (bar ruksak) i dodatno učvrstiti stativ. Izbor glave ovisi o željama i potrebama fotografa ili videografa – glava s kuglom je vrlo čest izbor za all-round stative.

Tu je i obavezna libela

Sve navedeno nudi Manfrotto Element MII. Uz to, postoji opcija kupnje seta s dodatkom za mobitel i Bluetooth okidačem, samo 150 kuna skuplja od verzije samo s glavom s kuglom. Karbonska verzija je nešto lakša, ali i osjetno skuplja. Zahvaljujući pametnom sustavu preokretanja nožica prilikom sklapanja stativa, sklopljeni stativ s glavom je vrlo malen i prilično lagan. Logično, manje dimenzije (promjer teleskopskih nožica) i manja težina znače i manju stabilnost u odnosu na ‘prave’ profesionalne modele stativa. Srećom, čak i za DSLR fotoaparate s objektivima srednjih dimenzija (manji od 70-200 mm) za većinu primjena Element II je dovoljno čvrst stativ, uz uvjet da teleskopske nožice nisu izvučene do kraja – dokle god je najtanji dio teleskopskih nožica uvučen, sve je u redu. Kad su izvučene do kraja, dovoljno je čvrst za manje mirrorless fotoaparate s manjim i lakšim objektivima ili mobitele.

S obzirom na nosivost od čak 8 kg, dobro će poslužiti za snimanje mobitelom, mirrorless fotoaparatom ili standardnim DSLR aparatom

Isprobao sam i verziju sa Smart Clamp dodatkom za mobitel i Bluetooth okidačem. Iskreno, ovo je preskup stativ samo za mobitel, ali ukoliko ga već planirate kupiti za fotoaparat, pametno je kupiti i ove dodatke za mobitel, ne koštaju niti 150 kn više u kitu s kuglastom glavom i Elements II stativom. I što je najvažnije, sve radi bez greške, i okidač i Smart Clamp. Najveća nosivost ovog stativa je vrlo solidnih 8 kg, što omogućava korištenje s praktično bilo kojom kombinacijom fotoaparata i objektiva.

Spajanje Bluetooth okidača na mobitel je brzo, lako i jednostavno

Tjedan dana nije mnogo, a Manfrotto Elements MII sam većinu vremena koristio u studiju i u dvije šetnje po prirodi. Svidjelo mi se što ostavlja isti dojam kao i moji profi stativi – to nije nekakav poluproizvod, već ozbiljan mali stativ na kojem Manfroto nije štedio niti na inženjerskom znanju niti na materijalu ili dizajnu. Ako živite od fotografije, nikako ne biste trebali Elements MII kupiti kao glavni ili jedini objektiv – ali biste ga mogli kupiti kao mali, zgodni, prijenosni i gotovo potpuno profi stativ kojeg ćete uvijek imati sa sobom, nećete požaliti. Foto-entuzijastima i hobistima ovo bi mogao biti savršeni stativ – malen, lagan, prijenosan i ne preskup, uz jamstvo dugogodišnjeg mogućeg servisa i dostupnosti dijelova za zamjenu. A nudi sve funkcije koje želimo od ‘pravog’ stativa. I za kraj, ali ne najmanje važno – izgleda odlično.

Goran Vrakela


www.prizma-foto.hr
Cijena: od 972 kn (testirani model 1.196 kn)


Specifikacije
Model: MKELMII4BK-BH
Materijal: Aluminij
Spajanje: Bluetooth
Broj izvlaka: 4
Spojni navoj za fotoaparat: 1/4″
Libela: Da
Cent. cijev: rapid
Diam. noge: 12, 15.5, 19, 22.5 mm
Kut nogu: 25°, 35°
Maks. visina: 160 cm
Visina (spuštena cent.cijev): 132 cm
Visina (skupljeni): 42 cm
Najniža visina: 42.5 cm
Maksimalna nosivost: 8,0 kg
Težina: 1550 kg
Garancija: 24 mj 


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress