Canon predstavlja dva najpopularnija objektiva za liniju RF

Share

U nastojanju da ponudi rješenja bez zrcala svim fotografima Canon Europe predstavlja svoja dva najpopularnija objektiva EF u verziji RF – RF 50mm F1.8 STM i RF 70-200mm F4L IS USM. Nova verzija RF Canonova objektiva EF 50mm f/1.8 STM – koji je radi svoje svestranosti dobio nadimak „nifty fifty“ („zgodna pedesetica“) – savršena je za fotografe amatere koji žele prijeći na sustav EOS R. Fotografi koji žele snimati sve od portreta do pejsaža, danju i noću, mogu postići nevjerojatnu kvalitetu slike i novi standard „nifty fifty“ pri korištenju objektiva RF 50mm F1.8 STM.

Canon predstavlja i RF 70-200mm F4L IS USM – telefoto zum objektiv iz serije L, najkraći i najlakši f/4 zamjenjivi objektiv na svijetu s tom žarišnom duljinom[1]. RF 70-200mm F4L IS USM nudi fotografima amaterima i profesionalcima visoke performanse, fleksibilnost i kompaktan dizajn koji će odgovarati raznim žanrovima, od snimanja životinja u divljini do sportova i od putovanja do portreta.

Oba objektiva pridružuju se liniji RF koja već obuhvaća objektive fiksne žarišne duljine te zum, telefoto i supertelefoto objektive i ekstendere. Koristeći objektive s tijelima Canonovih fotoaparata bez zrcala punog kadra iz revolucionarnog sustava EOS R, od nedavno predstavljenog EOS R5 i EOS R6 do EOS R i EOS RP, fotografi i videografi mogu uživati u većim razinama performansi i kreativne fleksibilnosti. 

Prijenosni suputnik

S masom samo 695 grama i dužinom 11,9 cm, 70-200mm F4L IS USM lagan je i kompaktan. Uz nevjerojatno smanjenje dimenzija od 32 % u usporedbi s verzijom EF, novi je objektiv savršen suputnik za putujuće fotografe koji su često u pokretu. Čak i kad je posve produžen, RF 70-200mm F4L IS USM iznimno je prenosiv za jedan f/4 telefoto zum objektiv. Ima okretni poklopac koji je precizno smješten na vrhu tijela objektiva i omogućuje fotografima da ga uredno pohrane između scenarija snimanja. RF 50mm F1.8 STM također donosi prednost kompaktnosti te je manji veličinom od verzije EF zajedno s adapterskim nosačem. Kao svi ostali objektivi u ponudi RF, ovi modeli nude fotografima i videografima napredne mogućnosti snimanja uz puno lakšu torbu s opremom.

Beskompromisna kvaliteta

Sa standardnim kutom gledanja od 50 mm i velikim otvorom blende f/1.8, RF 50mm F1.8 STM nudi perspektivu blisku ljudskom vidu, što je savršeno za fotografe portreta koji snimaju prekrasne slike prirodnog izgleda u raznim scenarijima snimanja. RF 50mm F1.8 STM ima posve nov optički sustav, a njegov velik otvor blende i asferične leće PMo postižu visoku razinu slike čak i pri maksimalnom otvoru blende uz bolju separaciju subjekta i pozadine što omogućuje fotografima snimanje pri slabom osvjetljenju. RF 50mm F1.8 STM ima minimalnu žarišnu duljinu od 0,3 m, što je 5 cm bliže nego postojeća verzija EF, pa se objekti mogu fotografirati i bliže uz malu dubinu polja. Kružna blenda sa 7 listova, naslijeđena od modela EF 50mm F1.8, može se koristiti za defokusiranje pozadine ili prednjeg plana, ali i prekrasan bokeh. RF 50mm F1.8 STM dolazi i s tehnologijom premaza Super Spectra i stvara skladnu ravnotežu boja koja smanjuje efekte ghostinga i flarea kao i odstupanje.

RF 70-200mm F4L IS USM donosi dodatna poboljšanja poput premaza Air Sphere za objektive s ultraniskim rasapom (Ultra Low Dispersion, UD) i smanjenu žarišnu udaljenost od 1 m do 0,6 m čime se dokazuje Canonova stalna posvećenost daljnjem unaprjeđenju kvalitete slike objektiva u ponudi RF. Čak i pri rasponu punog zuma sa svojom blendom sa 9 listova i stalnim f/4 otvorom koji omogućuje vrhunski bokeh, RF 70-200mm F4L IS USM omogućuje fotografima hvatanje nevjerojatnih detalja. Uz mogućnost snimanja zadivljujućih slika pri svim rasponima zuma, poboljšana kvaliteta slika napravljenih objektivom RF 70-200mm F4L IS USM jamči oštre fotografije od ruba do ruba. Pomoću oba nova objektiva uz maksimalan otvor blende moguće je stvarati oštre i jasne fotografije, što je savršeno za fotografe portreta koji žele uhvatiti diskretne izraze lica ili druge koji žele snimiti precizne detalje na manjim objektima.

Kreativna prednost

RF 70-200mm F4L IS USM ima Canonovu optičku stabilizaciju slike u 5 razina, što omogućuje fotografima da se fokusiraju na pomicanje kreativnih granica dok objektivi proizvode slike visoke kvalitete bez potrebe za tronošcem. RF 70-200mm F4L IS USM ima Dual Nano USM i stabilizaciju slike do 7,5 razina kad se koristi s novim Canonovim fotoaparatima EOS R5 i EOS R6, čime se mogu snimati oštre i fokusirane slike izvanrednom brzinom čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. Uz Dual Nano USM RF 70-200mm F4L IS USM nudi i iznimne razine neprekidnog fokusiranja, omogućujući snimateljima videozapisa da snimaju gotovo nečujno.

RF 50mm F1.8 STM opremljen je stabilizacijom slike u 7 razina kad se koristi s aparatom EOS R5 ili EOS R6. Ima i STM za besprijekorne performanse automatskog fokusiranja tako da amaterski snimatelji videozapisa imaju priliku isprobati nove vrste snimanja u gotovo nečujnoj, glatkoj kvaliteti.

Stvoreni s naglaskom na praktičnost

RF 50mm F1.8 STM je redizajniran kako bi fotografima omogućio udobno snimanje, pa uvodi profinjen i diskretan prsten koji ne iziskuje klikanje za kombinirano fokusiranje i kontrolu objektiva – to fotografima omogućuje intuitivnu kontrolu nad postavkama fotoaparata i fokusiranja uz istovremeno držanje subjekta na oku.

RF 70-200mm F4L IS USM maksimizira praktičnost za upotrebu na otvorenom jer ima premaz od fluora te je otporan na prašinu i udarce. Uz veliku trajnost i robusnost karakteristične za Canonove objektive iz serije L, RF 70-200mm F4L IS USM krasi premaz za zaštitu od topline i konstrukcija otporna na prašinu i vlagu, pa ga je praktično koristiti u ekstremno vrućim i hladnim klimatskim uvjetima.

Da biste saznali više o Canonovim objektivima RF 50mm F1.8 STM i RF 70-200mm F4L IS USM, posjetite web-mjesto https://www.canon.hr/lenses/rf-50mm-f1-8-stm/ odnosno https://www.canon.hr/lenses/rf-70-200mm-f4-is-usm-lens/.  

Glavne značajke objektiva RF 50mm F1.8 STM:

 • STM motor
 • širok f/1.8 otvor blende
 • asferični element leće
 • RF nosač
 • premaz Super Spectra
 • prsten za fokusiranje / kontrolu objektiva

Glavne značajke objektiva RF 70-200mm F4L IS USM:

 • stalan maksimalan otvor blende f/4
 • USM motor za fokusiranje Dual Nano
 • kvaliteta karakteristična za seriju L
 • UD elementi i premazi ASC
 • 5 razina optičke stabilizacije slike i kombinirana stabilizacija slike u 7,5 razina kad se koristi s fotoaparatima EOS R5 i EOS R6
 • brtve za otpornost na prašinu i vlagu
 • prsten za kontrolu objektiva

[1]  Najkraći i najlakši zamjenjivi objektiv sa žarišnom duljinom 70-200mm f/4 za fotoaparate sa zamjenjivim objektivima (SLR fotoaparati i oni bez zrcala). Na dan 3. studenog 2020. Na temelju Canonova ispitivanja.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress