Godox V1

Share

Nova Godox V1 bljeskalica je unaprijeđena verzija popularne Godoxove bljeskalice s akumulatorskom baterijom, V860 II. Odmah vidljiva razlika je ujedno i najznačajnija – oblik glave bljeskalice. Godox V1 ima okruglu glavu, s magnetskim krugom oko svjetleće površine na koju se mogu brzo i lagano zakačiti raznovrsni dodatci. Okrugli dizajn glave bi u teoriji trebao nuditi prirodniji oblik bljeska, što se lako može provjeriti na mojim fotografijama. Koliko je to prednost u realnom svijetu tijekom korištenja bljeskalice? Iskreno, nisam siguran. I dalje se radi o vrlo malenom izvoru svjetla, pa bez modifikatora ne možemo očekivati mekano, difuzno svjetlo. A upravo u tome je i najveća prednost novog modela V1 – okrugli magnetski prsten omogućava brzo, lako i precizno montiranje čitavog seta modifikatora, koji ovu bljeskalicu pretvaraju u pravu malenu studijsku rasvjetu koju možete uvijek nositi sa sobom.

Okrugli dizajn glave omogućava dobivanje prirodnijeg, okruglog uzorka svjetla iz bljeskalice

U osnovi, Godox V1 nudi gotovo iste specifikacije poput V860 II, osim kraćeg raspona zuma – V1 nudi 28-105 mm zoom, za razliku od Godox V860 II koji nudi 20-200 mm zoom. Kvaliteta izrade je solidna, usudio bih se reći još pola stepenice iznad V860 II – okretna glava je tiša i glatko se okreće, a hot-shoe priključak sad ima jednostavni sustav zaključavanja umjesto prstena za zaključavanje. Po specifikacijama V1 nudi snagu ekvivalentnu 76 Ws, što je tek malo manje od V860 II (82 Ws). U direktnoj usporedbi ne vidim razliku u osvijetljenosti scene, što je vjerojatno posljedica malo veće površine okrugle glave kod V1 i malo boljeg raspršivanja svjetla (čemu zasigurno pridonosi i fresnel uzorak, koji pomaže kreiranju okruglog oblika isporučenog svjetla). Za razliku od V860 II i većine drugih bljeskalica, V1 nudi i maleno pilot LED svjetlo, čija se snaga može podešavati u čak 10 koraka. Niti na maksimalnoj snazi ovo pilot svjetlo nije dovoljno za ozbiljnu upotrebu, ali odlično će poslužiti kao pomoć pri namještanju više izvora svjetla i pri izoštravanju u tamnim prostorima.

Za razliku od prethodnog modela, izbor bežičnog okidanja ne znači i promjenu boje LCD ekrana. To je i dobro i loše – puno je ugodnije za gledanje, ali ne možete odmah po boji vidjeti u kojem ste režimu rada…

Godox V1 je dostupan u verzijama za Canon, Nikon, Fujifilm, Micro Four Thirds, Pentax i Sony. Sve verzije izgledaju identično, nude iste performanse i jedina razlika je u priključku na hot-shoe, pri čemu svaka verzija ima konektore koji odgovaraju određenom TTL sustavu. Osim TTL okidanja, možete se odlučiti i za manualno određivanje snage bljeska, a podržano je i HSS (High Speed Sync) snimanje do brzine okidanja 1/8000 sekunde.

Gelove u boji (na slici CTO, narančasti gle) moguće je jednostavno kombinirati sa svim drugim alatima i dodatcima

Sa stražnje strane Godox V1 izgleda identično kao i model V860 II, a najočitija razlika je u boji LCD ekrana – V860 II je zelene boje, a V1 svijetlo plave. Kad rade u bežičnom modu, V860 II mijenja boju u narančastu, ali V1 ne mijenja boju. Nisam direktno uspoređivao svaku funkciju u izborniku, pa ne mogu tvrditi da su identični, ali tijekom tjedan dana upotrebe nisam primijetio nikakvu razliku u odnosu na V860 II, sve funkcije koje sam koristio nalazile su se na istom mjestu kao i kod V860 II. Kad već spominjemo korištenje i rukovanje – V1 se u radu ponaša identično kao i V860 II. Nažalost, ne koristi istu bateriju kao V860 II.

Difuzna kupola (diffuser dome) je zgodan alat za jednakomjerno raspršivanje svjetla u svim smjerovima i dobivanje relativno mekanog, difuznog svjetla. Nedostatak je potpuni izostanak kontrole i nemogućnost usmjeravanja svjetla

Shvatili ste, V1 je vrlo dobra bljeskalica velike snage (iako još nedovoljne za ozbiljnu borbu sa suncem) koja radi očekivano dobro, poput V860 II. Opcije podešavanja i daljinskog okidanja su iste, nema nikakve vidljive razlike, pa se ovdje neću upuštati u detaljnu recenziju svih opcija. Umjesto toga, bacam se na ono što će zapravo privući većinu fotografa – dodatke. Glavna snaga i privlačnost Godox V1 bljeskalice krije se u dodacima, posebno kompletu magnetskih dodataka koji se kriju pod imenom AK-R1 i za približno 560 kuna nudi jako puno. Posebno je dobro što sve te dodatke možete koristiti i s AD200 bljeskalicom (uz okruglu glavu H200R, 800 kuna) i s V860 II ili drugim bljeskalicama s pravokutnom glavom (uz S-R1 adapter, 55 kuna).

Tuba (snoot) je još jedan alat za precizno usmjeravanje svjetla, uz zadržavanje okruglog obilka snopa

Ovaj set dodataka sadrži gotovo sve što vam može zatrebati – difuznu kupolu (dome), klapne (barn-door), saće (grid), reflektivnu karticu, sklopivu tubu (snoot) i gelove u boji. Sve dodatke možete spojiti direktno na bljeskalicu ili ih možete slagati jedan na drugi i složiti modifikator po vlastitoj želji. Podjednako su zgodni u kućnom studiju ili na putovanju, a svi stanu u zgodnu putnu torbicu koju dobijete u kompletu.

Klapne u kombinaciji sa saćem (barn-door + grid) omogućavaju precizno usmjeravanje snopa svjetla

Mnogi fotografi s pravom vole Godox opremu. Budimo realni, ne radi se o top proizvodima, već o vrlo solidnim proizvodima za razumne novce, u pravilu bitno jeftinijim od premium brendova. Ukoliko ulazite u svijet ‘ozbiljne’ fotografije i trebate nekoliko bljeskalica s dodatcima koje će moći poslužiti na fotoaparatu, ali i kao dio kućnog studijskog setupa, Godox nudi vrlo dobra rješenja. V1 nudi vrlo solidne performanse i izradu, uz još uvijek povoljnu cijenu. Posebno mi se sviđa autonomija koju nude akumulatorske li-ionske baterije, podjednako kod V1 kao i kod V860 II. Ali, iskreno sam razočaran što V1 ne koristi iste baterije kao V860 II, i to je vjerojatno glavni razlog zašto neću prodati jednu od svojih V860 II bljeskalica i kupiti V1. Jednostavnije i jeftinije mi je kupiti okrugli adapter i set dodataka.

Kartica za odbijanje svjetla slobodno se može rotirati po obodu objektiva, pa nije potrebno okretati glavu objektiva

Ne tvrdim da sam u pravu, ali malo po malo došao sam do sljedećeg – kupio sam već dosta Godox opreme, i vrlo sam zadovoljan. Godoxe koristim za povremene poslove i vjenčanja, za veće studijske poslove ipak se pouzdam u svoje Bowense od 1 kW snage, nema toga što s njima ne mogu napraviti. Odlučite li se za Godox V1, nećete pogriješiti. Samo nemojte zaboraviti kupiti set dodataka i bežični okidač!

Goran Vrakela


Ustupio na test:
Prizma d.o.o., www.prizma-foto.hr, 2.280 kn


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress