Fotografska natjecanja

Share

Nin, odraz u moruFotografska natjecanja su u zadnjih par godina jako popularna. Mnogi fotografi ih obožavaju, neki  moji frendovi su i osvajali nagrade. Premda fotografska natjecanja i nagrade imaju neku vrijednost, ja ih zapravo ne volim – a evo i zašto…

Nikad nisam sudjelovao na nekom fotografskom natjecanju ili natječaju, i vjerojatno nikad neću. Logično, jer radi posla kojeg radim (DigitalFoto magazin), svakodnevno procjenjujem tuđe fotografije i sudjelujem u izboru najboljih. Pa me zato povremeno i kolege koji organiziraju različita fotografska natjecanja ili natječaje zovu da budem član žirija. Naravno, ne mogu ih odbiti, ali za taj dio posla imam sve manje entuzijazma.

Ono što me smeta je inflacija natjecanja – prije je postojalo tek nekoliko prestižnih fotografskih natječaja i malobrojni fotografi su uopće bili u konkurenciji. A tek iznimni fotografi su osvajali nagrade i priznanja. I te su nagrade nešto značile. Danas, digitalno doba i tu uzima svoj danak – fotografska natjecanja i natječaji se kriju iza svakog drugog klika, doslovno iskaču iz paštete. I to nije nužno loše, nemojte me krivo shvatiti – ja nisam izričito protiv natjecanja i natječaja, ali me nervira nekoliko popratnih stvari.

Prvo, demotivacija. Imao sam prilike razgovarati s odličnim fotografima koji nikad nisu osvojili nikakvu nagradu, kao i onima koji jesu. Logično, puno je više stvarno dobrih fotografa nego što je nagrada. Ali, na fejsu svako malo neki od foto-frendova iskoči s objavom tipa ‘hura, dobio sam nagradu na tom i tom sajtu’, ‘jeee, moja je fotka među prvih pet na natječaju sajta xy’, itd. Svi dobro znamo za sajtove poput 500px ili pixoto, kojima je jedini smisao postojanja – natječaj. I prodaja fotografija, naravno. I što sad? Imam hrpu frendova koji su na tim sajtovima osvajali sve vrste nagrada, a ja nijednu (ok, nisam ni mogao, nikad se nisam niti prijavio). Mnogi, pogotovo mladi fotografi misle da ne vrijede ako ne osvoje bar neku nagradu. Halo, to nema veze s mozgom! Osim što je gotovo potpuno nevažno jeste li osvajali nagrade ili ne (u poslu je puno važnije kako ga obavljate, kakvi ste u komunikaciji s klijentima, koliko razumijete biznis i štošta drugo), velika većina tih nagrada je vrlo diskutabilna. Na kraju krajeva, i nagrade koje dijelimo u časopisu su diskutabilne – žiri je sastavljen od tri člana redakcije, i pristigle fotke ocjenjujemo prema vlastitom ukusu. Odnosno, ja procjenjujem zadovoljavaju li ‘tehničke’ minimume, a nakon toga od onih koje su prošle moju selekciju zajedno biramo one koje nam se sviđaju. I to što je, recimo, vaša fotka prošla selekciju i upala među 200-tinjak korektnih, a niste dobili nagradu – ne znači ništa! Jednostavno, očito je bila bar jedna koja nam se više svidjela. A to ne znači da je ta koja je dobila nagradu bezuvjetno bolja. I to nikako ne znači da zato niste dobar fotograf!

S druge strane, neki fotografi koji su osvajali neke od nagrada na internetu ili po časopisima misle da su zbog toga bitno bolji fotografi od onih koji nisu osvajali nagrade. Koja glupost! Što znači biti bolji fotograf? Što znači snimati bolje fotografije? Koji su kriteriji za izbor ‘boljih’ fotografija? Sve je to prilično maglovito, i sve se svodi na subjektivnu procjenu. Na mnogim sajtovima najbolje fotografije biraju – posjetitelji sajta! Budimo realni, takve nagrade ne vrijede skoro ništa. Odnosno, ako dobijete takvu nagradu, znači da se vaša fotografija svidjela mnogima, što ne mora imati nikakve veze s kvalitetom fotografije, a pogotovo ne s tim kakav ste fotograf. Ili imate jaaaako puno rođaka i sve ste ih nagovorili da glasaju za vas… Ako vas objavimo u DFM-u, to isto ne znači puno – ali, bar ste prošli osnovnu selekciju i vaša fotografija zadovoljava bar osnovna ‘pravila zanata’. Osvojena neka nagrada sigurno nije razlog za razmišljanje tipa ‘uh, ja sam super fotograf, drugi mi nisu ni do koljena’.

Sve to ne znači da vi možda stvarno niste super fotograf. Ali smisao fotografskog rada ne bi trebalo biti natjecanje. Ako osvojite kakvu nagradu, super. To je uvijek dobar osjećaj i potvrda dobrog rada. Samo budite svjesni da radi toga niste preko noći postali super fotograf, a pogotovo niste automatski bolji od drugih. A ako ništa ne osvojite, nema veze. U fotografiji je važno biti drugačiji, raditi zanimljivo i kvalitetno. Želite li prodavati svoje fotografije ili na neki drugi način živjeti od fotografije, puno je važnije kakva ste osoba, kakvi ste u kontaktu s klijentima, koliko ste poslovni i koliko razumijete marketing, strategije pronalaženja klijenata i vođenja posla – a fotografska znanja i kvaliteta su ono što morate imati, ali vas neće izdvojiti iz mase sličnih fotografa.

Zato nemojte pokušavati biti ‘najbolji’, nemojte se natjecati na svim natječajima i nemojte biti u komi ako ne osvajate nagrade. I nemojte misliti da ste ‘najbolji’ samo zato što tu i tamo osvojite neku nagradu. U kreativnom poslu (a fotografija je svakako i kreativan posao i/ili hobi) nema najboljih – važno je pokazati što znate, a publika će to ili prepoznati ili neće. Ako vam je fotografija posao, nagrade vas ne bi trebale pretjerano zanimati – radite je pošteno i predano kao i bilo koji drugi posao, kreativnost nije izgovor za loše obavljanje posla. A ako vam je hobi, ne zamarajte se puno komentarima, lajkovima, nagradama… važno je da radite što volite i uživate u svom hobiju. Ili, kako bi rekao gospon Fulir – ‘ja fotografiram radi umjetničkog užitka!’ 🙂

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress