Canon EOS RP

Share

Prije par dana predstavljen je Canon EOS RP – malen, lagan i praktičan fotoaparat punog kadra bez zrcala za napredne amatere koji žele zakoračiti u svijet Canonova revolucionarnog sustava EOS R. EOS RP savršen je za putovanja, fotografiranje pejzaža i portreta kao i snimanje videozapisa jer otvara vrata prema svim prednostima sustava EOS R, uključujući i najbrže automatsko fokusiranje na svijetu . Kao Canonov najmanji i najlakši digitalni fotoaparat punog kadra sa zamjenjivim objektivom svih vremena on nudi vrhunski spoj praktičnosti i lakoće korištenja uz impresivnu kvalitetu slike. EOS RP uz to omogućuje fotografima i videografima da istraže i koriste Canonov portfelj objektiva EF i EF-S.
Canon je najavio i skoro predstavljanje savršenog suputnika – objektiva RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, praktičnog veličinom i performansama. Radi se o svestranom svenamjenskom objektivu za napredne fotografe amatere ili videografe koji nudi cijeli niz fokusnih duljina za stvaranje iznimnih snimaka.

Canon EOS RP cjenovno je pristupačna, a opet napredna kamera iz Canonove ponude fotoaparata punog kadra. Nudi novu generaciju optičkih performansi punog kadra uz mogućnost korištenja budućih RF objektiva kao što je RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. EOS RP koristi inovativni nosač RF Mount s njegovim jako brzim 12-pinskim komunikacijskim sustavom, kratkim stražnjim fokusom i širokim promjerom od 54 mm. Stvoren od nule, RF Mount omogućuje upotrebu objektiva s novim razinama optičkih performansi, odziva i funkcionalnosti. Fotografi i videografi mogu iskoristiti i sve performanse svojih postojećih objektiva EF i EF-S zahvaljujući trima dodatnim prilagodnicima za EF-EOS R uz dodatnu funkcionalnost prilikom upotrebe kontrolnog prstena ili prilagodnika za filtre.

Podrška kreativnosti kroz tih rad, brzinu i kvalitetu
26,6-megapikselni CMOS senzor punog kadra fotoaparata EOS RP uparen s Canonovim najnovijim procesorom DIGIC 8 nudi kreativni iskorak s optimalno uravnoteženim detaljima, kontrolom nad dubinom polja i nevjerojatnim performansama snimanja u uvjetima slabe osvijetljenosti. ISO 40 000 ¬¬proširiv do raspona ISO 102 400 optimiziran je za uvjete slabog osvjetljenja i uz snažni Dual Pixel CMOS sustav automatskog fokusiranja omogućuje fotografima da sigurno snimaju i u najtamnijim uvjetima, kad je sposobnost snimanja -5 EV .
Uz naglasak na postizanju optimalne čistoće već na fotoaparatu, u uređaju se na objektivima RF te do pet objektiva EF registriranih s fotoaparatom primjenjuje korekcija putem alata za digitalnu optimizaciju objektiva. Kao mogućnosti posteditiranja EOS RP nudi najnoviju generaciju 14-bitnog CR3 formata RAW te kompaktni format RAW za oko 40 % manje veličine datoteka od standardnog RAW-a. Time se povećava broj slika koje se mogu pohraniti na memorijsku karticu uz zadržavanje fleksibilnosti snimanja u format RAW. Slike se mogu obrađivati izravno na fotoaparatu pomoću značajke Creative Assist – ona nudi cijeli niz filtara, efekata i kontrola koji olakšavaju postizanje krajnjeg rezultata radi trenutačnog dijeljenja.

Beskompromisno rukovanje tipično za EOS
Prijenosan i praktičan, EOS RP Canonov je najlakši i cjenovno najpristupačniji digitalni fotoaparat punog kadra sa zamjenjivim objektivima svih vremena. S kućištem mase samo 485 g savršen je za putovanja, kad su prostor i masa od kritične važnosti. Ovaj fotoaparat konstruiran je za snimanje u raznim situacijama, pa je njegov okvir načinjen od magnezijeve slitine s krajnje preciznim vanjskim dijelovima i materijalima za brtvljenje radi otpornosti na prašinu i vlagu. EOS RP svestran je u upotrebi i nudi moćan sustav za stabilizaciju slike Dual Sensing koji smanjuje trešnju fotoaparata prilikom snimanja iz ruke te nudi način rada za nečujno snimanje scene i diskretno snimanje. Brzina rafalnog snimanja od maksimalno 5 sličica u sekundi sa servo automatskim fokusiranjem u kombinaciji s UHS-II utorom za karticu znači neograničen međuspremnik prilikom snimanja JPEG ili RAW datoteka, što je dovoljno za snimanje akcija prilikom putovanja. Rukovanje EOS RP-om zajedničko je cijeloj seriji EOS, pa je lako, poznato i ugodno, uz fleksibilnost prilagodljivih kontrola, načina snimanja scena i grafička sučelja izbornika. Sve se to može prilagoditi različitim razinama vještine, bilo da se radi o snimanju fotografija ili videozapisa. Kvalitetno dizajniran držač u EOS stilu, dodirni zaslon Vari-Angle dijagonale 7,5 cm i visoke razlučivosti te OLED elektroničko tražilo tipa 0,39 inspiriraju rukovanje nove generacije s posve kreativnim kadriranjem i dodirnim kontrolama nadohvat prstiju – od mogućnosti na izborniku do točke fokusiranja. EOS RP kompatibilan je s cijelim nizom EOS dodatne opreme, uključujući Extension Grip EG-E1, koji se također predstavlja danas, radi dodatne udobnosti te bljeskalicu Canon Speedlite 470EX-AI s pomicanjem pomoću umjetne inteligencije (predstavljena u veljači 2018.).

Fokus na detaljima
EOS RP ne pristaje na kompromise kad se radi o automatskom fokusiranju – Dual Pixel CMOS AF nudi najveću brzinu automatskog fokusiranja na svijetu od 0,05 sekundi te preciznost s do 4779 položaja automatskog fokusa koji se mogu odabrati u širokom području kadra oko 88 % x 100 %. Elektroničko tražilo (EVF) EOS RP-a s 2,36 milijuna točaka i otprilike100-postotnom pokrivenošću scene omogućuje snimanje i pretpregled vrhunskih scena pri zahtjevnom i smanjenom osvjetljenju. Automatsko fokusiranje dodirom i povlačenjem jedna je od četiriju metoda koje olakšavaju kontrolu područja fokusa prilikom kadriranja pomoću tražila ili jednostavnim dodirivanjem LCD zaslona. Za dojmljive portrete tu je Eye AF sa stalnim praćenjem koji se fokusira na oči objekta kad je u načinu rada s prepoznavanjem lica, pa je lako svaki put postići profesionalne rezultate i krajnju oštrinu. Bilo da snimate objekte u pokretu za fotografije ili videozapise, EOS RP može stalno pratiti objekt kako bi reagirao na akciju u kadru. Za veću dubinu polja pri makro snimanju tu je ograđivanje fokusa pomoću kojeg se može postići zadivljujuća dubina fokusa i izvanredna oštrina. Jednim pritiskom okidača u tom se načinu stalno snima uz raspon automatski prilagođenih položaja fokusa. Zatim se može koristiti program Digital Photo Professional za PC ili Mac za uređivanje kompozicije dubine i stvaranje završne snimke koja se fokusira u željenoj dubini polja. Spot AF nudi precizno fokusiranje prilikom snimanja makro snimaka. Drugi su načini automatskog fokusiranja Face AF, 1pt AF, Expanded AF i Zone AF, nudeći fleksibilnost pri snimanju raznih objekata.

Snimanje, dijeljenje i stalna povezanost
Zahvaljujući pametnim mogućnostima povezivanja putem Bluetootha i Wi-Fija za snimanje i dijeljenje, EOS RP omogućuje korisnicima da kontroliraju svoj fotoaparat putem pametnog uređaja i snimaju slike ili videozapise daljinski putem Wi-Fija. To je korisno kad se objektu ne želi odvlačiti pažnja ili radi kreativnog pristupa, bez obzira radi li se o promatranju životinja ili postizanju udaljenog ili jedinstvenog kuta tijekom praćenja sportskih akcija. Kad se preuzme, aplikacija Canon Connect App omogućuje potpunu kontrolu nad postavkama fotoaparata, prikaz uživo, pa čak i mogućnost daljinskog „buđenja“ fotoaparata iz stanja mirovanja putem Bluetootha. Kad je povezan s kompatibilnim uređajem sa sustavom iOS ili Android, EOS RP može u slike umetnuti GPS koordinate i omogućiti fotografima da prate lokacije na svojim putovanjima. Za dijeljenje u pokretu EOS RP može automatski sinkronizirati slike s pametnim uređajem te prenijeti RAW podatke u aplikaciju Canon DPP Express radi uređivanja u pokretu.

Snimanje 4K filmova visoke kvalitete u pokretu
EOS RP nudi slobodu i pregršt mogućnosti snimateljima videozapisa koji žele prenosiv fotoaparat koji se lako koristi. Zahvaljujući svojem procesoru DIGIC 8, EOS RP može snimati filmove u 4K razlučivosti s 25 sličica u sekundi te Full HD sa 60 sličica u sekundi. Među ponuđenim su značajkama 4K protok vremena, mjerač intervala, Movie Servo AF i HDR filmovi, pa korisnici mogu snimati brzu akciju i sekvence u slow motionu te postići proširen dinamički raspon. Dual Pixel CMOS AF omogućuje precizno fokusiranje i prepoznavanje lica, dok stabilizacija slike Movie Digital funkcionira u pet osi i poništava trešnju kad se videozapis snima iz ruke. Mikrofon i utičnica za slušalice pomažu u snimanju i nadzoru zvuka u stvarnom vremenu, dok dodirni zaslon Vari-Angle omogućuje snimanje pod raznim kutovima. Funkcija Video Snapshot predstavlja jednostavan način stvaranja videosažetka avanture na putovanju, kombinirajući izreske u trajanju 4, 6 ili 8 sekundi radi kratkog prikaza važnih događaja i scena. Kodek kojim se lako upravlja omogućuje gladak tijek rada prilikom uređivanja i datoteku manje veličine za pohranu.

Sadašnji puni kadar, mogućnosti RF objektiva sutrašnjice
Canon je danas ponovno potvrdio svoju stalnu predanost unaprjeđivanju nedavno predstavljenog sustava EOS R i nosača RF Mount, najavljujući razvoj šest objektiva punog kadra koji će biti predstavljeni tijekom 2019. u čast jednog proizvodnog jubileja – proizvedenih 140 milijuna objektiva EF i RF . U plan razvoja objektiva uključen je model RF 24-240mm F4-6.3 IS USM koji je savršen pratitelj na putovanjima jer je praktičan veličinom i performansama. Ovaj svestrani objektiv za sve namjene posebno prikladan za napredne fotografe i videografe amatere nudi cijeli niz fokusnih duljina za snimanje izvanrednih scena. Trenutno je u razvoju još pet RF objektiva punog kadra koji odgovaraju potrebama svih korisnika u potrazi za savršenim snimkom, od naprednih amatera do profesionalnih fotografa i videografa. Utemeljen na Canonovoj tradiciji proizvodnje optičkih komponenti, ova linija objektiva proširit će mogućnosti kreativnog snimanja zahvaljujući novoj revolucionarnoj optici i naprednoj obradi slike kod fotografija i videozapisa.

www.canon.hr

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress