FomeiJet foto-papir

Share

Kompromis između kvalitete otiska i cijene vječna je dilema svih fotografa. Međutim, pojavom Epson ink-tank foto-pisača problem cijene tinte je riješen, a pojavom FomeiJet foto-papira riješen je i problem cijene kvalitetnog foto-papira.


Fomei je češka tvrtka osnova 1990. godine, a nama je najzanimljivija njihova fotografska divizija – koja se bavi proizvodnjom i prodajom raznovrsne opreme i proizvoda za fotografiju, od rasvjetnih tijela i studijske opreme do širokog asortimana fotografskih papira. Većini fotografa su najzanimljiviji papiri za ink-jet foto-pisače, a tu Fomei doista ima što za ponuditi.

FomeiJet (gore) i Epson papir (dolje)

Odmah moramo riješiti jednu dilemu – iako Canon, Epson i HP prodaju foto-papire pod svojim brendom, nitko od njih ne proizvodi foto-papir, nego ih kupuju od pouzdanih proizvođača papira, po određenim specifikacijama. Proizvode pisače, proizvode tintu, ali papire ne. A njihovi brendirani papiri nikako nisu jeftini. OK, brend je svojevrsna garancija kvalitete i trajnosti otiska, to je sigurno. Međutim, na tržištu je više drugih proizvođača kvalitetnih papira (a povoljnije cijene) za praktično sve vrste foto-pisača. Neki su poznati i na cijeni (poput Ilforda ili Hannemuhle, koji nudi i arhivske papire višestruko skuplje od, recimo, original Epsonovih), a neki su relativno novi (poput Fomei s FomeiJet papirima koji nude izvrsnu kvalitetu i trajnost po osjetno nižoj cijeni).

Brendirani papiri su osjetno skuplji, a razlike u kvaliteti zapravo – nema.

FomeiJet papiri ne dolaze u fensi pakiranjima, nego u običnoj bijeloj kartonskoj kutiji s naljepnicom na kojoj piše koji se papir nalazi unutra. Iskreno, nije mi važno kakva je kutija za papir, nego kakav je papir unutra. Unutra se nalaze kratke upute s popisom svih vrsta papira koje Fomei radi, te kratkim opisom upravo te određene vrste papira. Sve to je upakirano u plastičnu foliju, uredno i sve kako treba. Jasno, foto-papir možete kupiti u različitim pakiranjima, obično od 20, 50, 250 ili 500 papira, a veća pakiranja nude povoljniju cijenu po jednom papiru. Također, Fomei nudi papire u svim standardnim dimenzijama od 10×15 cm do A2 formata, uključujući i A3 i A3+ formate.

Imao sam priliku isprobati 10×15, 13×18, A4 i A3 papire u verzijama GLOSS i Pearl – Gloss je standardni sjajni papir, a Pearl je Fomeijev naziv za popularni Lustre papir – strukturirani semiglos papir koji je omiljen među fotografskim profesionalcima. Za usporedbu sam koristio brendirane Epson papire u dimenzijama 10×15, 13×18 i A3, Premium Photo Glossy varijantu.

Lijepo zapakirano, s detaljnim uputstvom, popisom kompatibilnih pisača i dimenzijama papira koje je moguće kupiti.

Fomei na svojim stranicama nudi ICC profile za kalibraciju pisača Epson i Canon, i to za mnoštvo modela, uključujući i sve Epson ink-tank (ili eco-tank kako se sad zovu) modele. Instalacija ICC profila je obavezna ukoliko želite vjerne boje i vrhunsku kvalitetu ispisa. Fomei garantira trajnost ispisa 50+ godina, što je danas standard za ink-jet pisače. Isti papir se može koristiti za Epson, Canon i HP pisače, uz primjenu drugi ICC profila, naravno. To je zgodno za studije koji imaju više modela pisača istog ili različitih proizvođača, a jamstvo je i da u slučaju promjene brenda pisača nećete morati baciti preostalu zalihu papira – što omogućava pametnu kupnju većih količina papira uz još povoljniju cijenu.

Proizvođač je izradio rpecizne ICC profile za hrpu popularnih foto-pisača različitih proizvođača, uključujući i praktično sve Epson Ink-Tank (Eco-Tank) modele.

Nemam ništa protiv Canon i HP pisača, dapače, neki modeli su izvanredni. Ipak, moj izbor je Epson (ne tvrdim da je najbolji, jednostavno mi se neke stvari sviđaju), pa sam i testiranje obavio na novom modelu Epson L7180. Što se kvalitete ispisa tiče, niti pod grafičkom lupom nisam uspio uočiti razliku – i FomeiJet Gloss i Pearl papiri i Epson Premium Gloss papiri nude profesionalnu kvalitetu ispisa, oštrinu, boje, trajnost; ukratko sve što je potrebno i sve što se očekuje od foto-papira za profesionalni otisak. Naručio sam i trial-packove tri vrste posebnih FomeiJet papira (PortraitMatt, Satin DUO za dvostrani foto-ispis i Collection Metallic Gloss), a o njima ću napisati poseban članak kad dođu i kad ih isprobam.

Boje – ICC profili funkcioniraju. Utrenirano oko vjerojatno može vidjeti minimalnu razliku, ali isključivo u kontroliranim uvjetima (na sunčevom svjetlu), ali i tada vrlo teško. Iskreno, nisam potpuno siguran jesam li želio vidjeti bar minimalnu razliku, pa sam je i vidio ili doista postoji. Pretpostavimo da ipak postoji minimalna razlika u bojama, ICC profile ipak izrađuju živi ljudi uz pomoć kolorimetra, male razlike su moguće. Odgovorno tvrdim da ukoliko razlika u bojama postoji, toliko je malena da spada u domenu statističke pogreške i nitko normalan ne može tvrditi da su boje na Epson papirim ‘bolje’ od onih na FomeiJet papirima ili obratno. Realno, iste su. I to je sjajna vijest za sve nas fotografe, radi cijene papira naravno. Da, imam još nešto Epson papira koje sam ranije kupio i još nisam potrošio. I to je to, od sad kupujem FomeiJet, ušteda je dramatična, a kvaliteta praktično ista. Dosad sam ispisao preko 200 fotografija malog formata (10×15 i 13×18) na FomeiJet papiru, desetak A4 i 7 ili 8 A3 formata. Bacio sam nekoliko malih fotki, radi svoje gluposti – ispisao sam 10×15 fotku na 13×18 papir (da, nisam provjerio) i slične stvari. Nijednu nisam bacio radi lošeg ispisa. FomeiJet Gloss 265 gr/m2 je odličan papir, ali osobno zasad preferiram FomeiJet Semigloss Pearl 265 gr/m2 – to mi je trenutno omiljeni papir i ne vjerujem da ću ga se uskoro odreći.

Pogodite koji ji papir je Fomei, a koji Epson. Nema šanse, dok ne pogledate stražnju stranu,
i vidite da na jednom piše ‘EPSON’ 🙂

Možete se odlučiti i početi kupovati FomeiJet. Ili Epson/Canon/HP papir. Ili Ilford ili Hannemuhle – za što god se odlučite, nećete pogriješiti, ne mogu reći da je ijedan od navedenih papira loš, dapače. Prije bih rekao da su svi odlični, a neki su još i bolji. Meni je prevagnulo nekoliko sitnica – papir proizveden u Japanu (u Mitsubishijevim tvornicama po Fomei specifikacijama), pouzdan domaći distributer, pouzdana kvaliteta papira i izvanredna cijena. Ne tvrdim da će se svakome svidjeti, niti mislim da svatko treba kupovati samo FomeiJet papir. Niti ja nisam isključiv, to što mi je FomeiJet prvi izbor ne znači da neću povremeno kupovati i druge papire ostalih proizvođača, naravno. Ali s obzirom na cijenu i neupitnu kvalitetu, siguran sam da bi svatko trebao barem isprobati FomeiJet papir, pa odlučiti što mu je bolje i što mu se više isplati, te hoće li bar povremeno kupovati i Fomei papire.

Goran Vrakela


DISTRIBUTER:
Subligo d.o.o.
Nova cesta 171, Zagreb
01/29 11 831
095/38 54 002 (Saša Ratajc)


Usporedba cijena FomeiJet papira i originalnih Epson papira – ne zaboravite pogledati za koliko listova (sheets) je pojedina cijena, tek tu se vidi prava razlika u cijeni:

FOMEI
ŠifraIme proizvodaCijena bez PDV-a
EY520110×15/50 FomeiJet PRO Gloss 26542,15 kn
EY512410×15/250 FomeiJet PRO Gloss 265, bulk package178,50 kn
EY515513×18/50 FomeiJet PRO Gloss 26561,95 kn
EY420413×18/250 FomeiJet PRO Gloss 265, bulk package260,33 kn
EY5154A4/50 FomeiJet PRO Gloss 265146,25 kn
EY5151A3 (29,7 x 42cm)/50 FomeiJet PRO Gloss 265270,23 kn
EPSON
C13S042153Premium Glossy Photo Paper – 10x15cm – 40 Sheets74,93 kn
C13S042154Premium Glossy Photo Paper – 13x18cm – 30 Sheets81,23 kn
C13S042155Premium Glossy Photo Paper – A4 – 15 Sheets106,20 kn
C13S041315Premium Glossy Photo Paper, DIN A3, 255g/m², 20 Sheets282,83 kn
Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress