Nikon Z6 II

Share

Nova verzija Nikonovog popularnog full-frame mirrorless fotoaparata ne donosi revoluciju, ali predstavlja očit napredak u mnogim segmentima. Testirao sam Nikon Z6 II i siguran sam da je to izvrstan fotoaparat i napredna video kamera u jednom – a svidjet će se i mnogima koji dosad nisu koristili Nikone.

U redu, ja sam malo pristran (ali doista sasvim malo), jer već 6-7 godina fotkam s Nikonima. Ali imam priliku isprobati i skoro sve druge fotiće, pa pokušavam napraviti što je moguće više fer usporedbu. Konkretno, upravo sad je kod mene Canon R6, direktni konkurent Nikonu Z6 II, što mi je omogućilo direktan uvid u prednosti i nedostatke i jednog i drugog fotoaparata.

Kompletan set priključaka kojeg očekujemo od ozbiljnog foto-video alata je tu – USB-C (omogućava istovremeno punjenje i rad fotoaparata), HDMI, priključak za daljinski okidač, slušalice i mikrofon

Nikon Z6 i Z7 (originalni) su izašli prije nešto više od dvije godine, i dočekani su s vrlo mnogo negativnih komentara od strane raznoraznih Youtubera. Ono što je meni bilo zanimljivo jest da su negativne komentare imali u prvom redu oni koji ne koriste (i uglavnom nikad i nisu koristili) Nikone. Među fotografima koji koriste Nikone je bilo vrlo malo negativnih komentara. To zapravo i ne čudi – većina fotografa koji koriste Nikone, koriste fotiće do ranga D750, manji broj ih ima D850, a tek poneko D5/D6. Realno su i Z6 i Z7 za veliku većinu primjena vidljivo bolji fotoaparati od, primjerice, D750. To odgovorno tvrdim, jer svakodnevno koristim dva D750, i već neko vrijeme skupljam novce za mirrorless (u međuvremenu sam kupio Z50, za početak). Srećom, Nikon je pažljivo slušao korisnike, pa je Z6 od solidnog fotića preko nadogradnje internog softvera (firmwarea) do verzije 3 postao jako dobar fotoaparat. Novi Z6 II stvari pomiče još stepenicu ili dvije, zahvaljujući i hardverskim nadogradnjama.

U osnovi Z6 II se ne razlikuje mnogo od Z6, osim po nekoliko ključnih stvari – ima dva procesora umjesto jednog, dva utora za memorijske kartice i novu bateriju koja osim većeg kapaciteta omogućava istovremeno snimanje i punjenje preko USB-C priključka. Na prvi pogled ne izgleda mnogo, ali u potpunosti transformira fotoaparat i način kako ga možete koristiti.

Senzor je ostao isti, što zapravo nije loše, jer je riječ o izvanrednom back-illuminated senzoru vrhunskih karakteristika. Dva procesora i poboljšana protočnost internih sabirnica osiguravaju praktično kontinuirano uzastopno okidanje bez razmišljanja o memorijskom međuspremniku. Drugi jako važan dobitak je sustav autofokusa, i to u prvom redu aktivno praćenje subjekta i prepoznavanje lica ili oka subjekta. Nikon Z6 je s firmwareom 3 napravio dobar posao, ali je ipak vidljivo zaostajao za Sonyjem i Canonom. Novi Nikon Z6 II se u svakom pogledu po sustavu autofokusa približio Canonu i Sonyju, s tim da su neka rješenja lošija nego kod konkurencije, a neka su zasigurno bolja. Recimo, odlično je rješenje Wide-L Area AF s uključenim Face-Detect sustavom – u tražilu se prikazuje pravokutnik koji pokriva približno desetinu površine kadra, a možete ga pomicati joystickom po kadru. AF sustav će samo u tom pravokutniku pratiti subjekt ili detektirati oko subjekta – što je izvrsno ukoliko snimate mladence kako prolaze kroz špalir gostiju u crkvi, recimo. Postavite kvadrat gdje želite i ostalo odradi fotoaparat – koristite inteligenciju AF sustava, ali ne ovisite samo o njoj, kao kod konkurencije. S druge strane, istina je da Nikon malo kasnije (kad je lice malo veće u kadru) prepoznaje oko subjekta nego konkurencija, ali zato je brzina izoštravanja i oštrina bez zamjerke.

Dodatni utor prihvaća SD kartice, ali najbržu UHS-II verziju koja ne dovodi do vidljivog usporavanja rada fotoaparata.

Najveća zamjerka na Nikone Z6/Z7 je vjerojatno bila što nemaju dvije memorijske kartice. Bez obzira na to koliko su XQD/CFexpress pouzdanije od SD kartica, Nikon se pametno odlučio u novi model ugurati i drugi utor za kartice – SD doduše, ali najbrža varijanta SD UHS-II. Dodatni utor za SD karticu nije poremetio ergonomiju fotoaparat, dapače – dodatna 2-3 mm debljine kućišta samo su dobrodošli plus za sve nas koji imamo malo veće šape. Sustav izbornika je ostao praktično nepromijenjen (uz par sitnica vezanih uz nove mogućnosti izoštravanja) u odnosu na prethodnu verziju i maje-više sve dosadašnje Nikon fotoaparate, što je također dobro. Nikon i s novim Z6 II ostaje ergonomski ponajbolji aparat na tržištu. Ipak, i novi Canon R6 je ergonomski izvrstan, pa izbor po tom pitanju ostaje stvar osobnih preferencija.

Video mogućnosti nisu bitno promijenjene u odnosu na originalni Z6, što također nije loše. Velika vijest je 4K 60p – trenutno je moguće snimanje maksimalno 4K 30p, ali besplatna nadogradnja na 4K 60p je najavljena tijekom veljače. Oni kojima je video glavna stvar, bit će oduševljeni mogućnošću plaćene nadogradnje, kako bi mogli snimati ProRes RAW na Atomos snimač te Black Magic Video Assist koji kodira Blackmagic Raw. Čak i bez ovih nadogradnji, Nikon Z6 II ostaje vrlo ozbiljan stroj za snimanje video produkcije bilo koje vrste, uključujući i komercijalni video broadcast kvalitete.

Prije nego sam dobio Nikon Z6 II u ruke, imao sam priliku pogledati više youtube ‘reviewa’. Namjerno stavljam ‘review’ u navodnike, jer stvarno mnoge od njih ne mogu shvatiti niti kao prvi pogled, a kamoli kao ozbiljan test/recenziju fotoaparata. Među rijetkim izuzetcima je dvojac iz dpreview, koji je posao recenziranja obavio očekivano korektno. Možda sam previše stara škola, ali jednostavno ne mogu shvatiti testiranje fotoaparata kroz čitanje specifikacija. Da budem sasvim jasan, nema dileme da su trenutno Canon i Sony još uvijek par milimetara ispred Nikona po pitanju autofokusa (isključivo Eye-AF, zapravo). U svemu ostalome, Nikon je potpuno izjednačen s konkurencijom (Canon R6 i Sony a7III) ili bolji od konkurencije. Kome je najvažnije imati fotoaparat s najboljim specifikacijama, možda neće kupiti Nikon. Ali fotografi koji žele pravi fotoaparat za posao i/ili zabavu, moraju dobro pogledati Nikon Z6 II prije odluke o kupnji. Fotografi koju su već na Nikonu nemaju nijedan logičan razlog za promjenu brenda, Nikon Z6 II je fotoparat za sve prilike, po hendlanju i izoštravanju je bolji i od D850, po kvaliteti slike je vidljivo ispred D750/780. Dodajmo tome i odlične video mogućnosti, i jasno je da je Nikon Z6 II fotoaparat koji su Nikonovci čekali. Ili Nikon Z7 II, oni kojima je važna velika razlučivost.

Nikon Z6 II je odličan alat za sve foto i video profesionalce – čak i ako ste zagriženi Nikonaš-DSLR-ovac, više nemate izgovor za odgađanje prelaska na mirrorless!

Nikon je s novim Z6 II napravio dobar posao – samo dvije godine nakon izlaska originalnog Z6, foto i video profesionalci su dobili napredan alat koji rješava sve pritužbe koje su imali na originalni (i dalje jako upotrebljiv) Z6. Ako ste dosad i pronalazili isprike za ostanak na svom vjernom Nikon DSLR-u, sad ih više nemate. Nikon Z6 II je uvjerljivo najbolji svestrani Nikonov fotoaparat, i jedan od najboljih svestranih fotoaparata uopće. Garantiram.

Tekst i fotografije: Goran Vrakela


Ustupio na test: Yellowstore, Nikon Z6 II

Specifikacije: Nikon Z6 II specifikacije


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress