BENQ PhotoVue SW2700PT

Share

BenQ SW2700PT je veliki monitor namijenjen fotografima i drugim vizualnim profesionalcima, i po svemu spada u ‘gornji dom’ ponude monitora. Privlačna cijena je uspješno zadržana usprkos izvrsnim karakteristikama i funkcijama, u prvom redu zato što se radi o IPS panelu 2K razlučivosti, a ne najnovijem 4K ili 5K panelu. Kao i kod većine fotografske (i informatičke) opreme, osobno zastupam malo konzervativniji stav – zašto platiti više (4K panel, recimo) kad su 2K paneli izvrsni? Ne tvrdim da je to ispravan stav, ali dobro dođe kao uvod u cijelu priču…

Prečesto vidim kako fotografi na monitor (i upravljanje bojama na svim perifernim uređajima) gledaju kao na manje važan bio procesa kreiranja fotografije. Mnogi fotografi i videografi, nažalost, potroše desetke tisuća kuna na foto-video opremu (što je sasvim opravdano!), a nakon toga kupe monitor za tisuću kuna. To je otprilike kao da kupite BMW serije 5 i onda na njega stavite najjeftinije gume. Rade, ali nije to to… Ako spadate među takve, nemojte čitati dalje, ovo nije monitor za vas. BenQ SW2700PT je monitor za foto i video profesionalce, i napredne amatere koji žele beskompromisno precizne boje, savršenu oštrinu i napredne funkcije upravljanja prikazom boja i kalibracijom.

Ako gledate samo razlučivost ekrana, vjerojatno vam neće biti jasno zašto ovaj 2K monitor košta 5.200 kn. Ovo je monitor iz BenQ PhotoVue serije, pa niti karakteristikama niti cijenom mu nisu konkurencija jeftini monitori za 2 tisuće kuna. Zapravo, nisu mu konkurencija niti, recimo, monitori iz Dell UltraSharp serije (inače vrlo kvalitetni monitori), već slični Eizo monitori (koji u pravilu koštaju bar 30% više). Već pomalo zvučim kao hodajuća reklama (disclaimer: ovo nije plaćeni oglas i nisam plaćen kako bih pisao pozitivno, test je isključivo moje mišljenje) – i prošli BenQ monitor kojeg sam imao na testu je bio odličan (BenQ PD2710QC), ali ovaj SW2700PT je još jednu veliku stepenicu bolji.

Prvo, BenQ SW2700PT je monitor s hardverskom kalibracijom. To znači da prilikom kalibracije softver za kalibraciju ne upisuje podatke o korekcijama u softver grafičke kartice, nego u trajnu memoriju monitora te korigira LUT tablicu (Colur Look Up Table) kako bi osigurao konzistentan prikaz boja neovisan o grafičkoj kartici. OK, nikad nije baš potpuno neovisan o grafičkoj kartici, ali možete spojiti drugo računalo ili novu grafičku karticu i očekivati vrlo vjeran prikaz boja, bez potrebe za dodatnom kalibracijom. Za hardversku kalibraciju se koristi BenQ Palette Master Element softver, u kombinaciji s novijim Datacolor Spyder kolor-metrom ili i1 DisplayPro kolor-metrom. Svaki primjerak monitora je tvornički precizno kalibriran, pa je korištenje moguće odmah nakon raspakiranja, bez ikakvih problema.

Da je BenQ SW2700PT namijenjen profesionalnim fotografima i grafičkim i vizualnim profesionalcima vidi se i po rasponu boja koje može prikazati. Kvalitetu monitora lako možemo procijeniti već i prema rasponu boja, dubini tonova, razlučivosti, vrsti panela, preciznosti boja i upravljanju bojama. I niti u jednom segmentu ovaj BenQ ne razočarava – prikazuje 99% Adobe RGB raspon boja (koji je bitno veći od standardnog sRGB raspona boja), prikazuje 10-bitne boje (tonove, preko milijardu tonova), nudi solidnu 2K razlučivost (po meni optimalna razlučivost za 27-inčni panel), matirani IPS panel, a nudi i precizne boje zahvaljujući hardverskom sustavu precizne kalibracije boja.

Zašto su uopće precizne boje važne, pogotovo kad uzmemo u obzir da se fotografije najčešće gledaju na mobitelima i tabletima koji nude bitno manji raspon boja, obično manje od 80% sRGB raspona boja? Profesionalcima je odgovor na to jasan, potrebno je osigurati konzistenciju boja od snimanja fotografije do ispisa velikog formata, kako bi fotografija doista prikazala ono što je autor želio pokazati. Premda neće mnogo amatera kupiti ovakav monitor, čak i osrednji ‘consumer’ monitor će doživjeti pravu renesansu uz pomoć povremene softverske kalibracije. A ovakav vrsni monitor omogućava detaljan prikaz tonova i boja koje možda danas nećemo vidjeti na većini uređaja na kojima će fotografija biti prikazana, ali s vremenom će prikaz i na mobitelima biti sve bolji. Uostalom, sjetimo se samo kako su izgledali ekrani mobitela prije desetak godina – očekujem da će za pet do deset godina prikaz slike na svim ekranima koji nas okružuju biti bitno bolji i vjerniji nego danas, tehnološki napredak nikad ne prestaje, zar ne?

BENQ SW2700PT je već na prvi pogled izniman monitor. Kvaliteta izrade je na visokoj razini, a crno sjenilo ekrana je podjednako funkcionalno kao i vizualno privlačno. Svi potrebni priključci su tu, uključujući u USB 3.0 hub – a posebno je zanimljiva okrugla pločica s komandama koja se spaja na monitor i omogućava lakše podešavanje monitora. Naravno, na monitoru postoje tipke s kojima možete obaviti sva željena podešavanja, ali korištenje ove komandne pločice je lakše i brže, i neusporedivo ugodnije. Nije to nešto bez čega se ne može, ali je dobrodošao dodatak.

Vrhunski IPS ekran nudi gotovo savršene performanse. Mat premaz osigurava prikaz slike bez odsjaja, a slika je vrlo ujednačena na čitavoj površini. Praktično bez ikakvog podešavanja dobili smo fenomenalnu sliku – jasne boje, potpuno neprimjetne tonske prijelaze i iznimnu oštrinu. BenQ se i kod ovog monitora hvali ‘Eye-Care’ tehnologijom, koja smanjuje naprezanje očiju. Stvarno nemam pojma što bi ta tehnologija trebala raditi, ali nemam nikakve sumnje – BENQ SW2700PT je iznimno ugodan monitor za gledanje i dugotrajan rad. Obično tijekom dugotrajne obrade fotografija nosim naočale, ali kod testiranja monitora uvijek isprobam i rad s kontaktnim lećama – ovo je jedan od rijetkih monitora kod kojim ne nakon par sati ne počnu svrbjeti oči, niti mi se suše i pocrvene.

BENQ SW2700PT je jedino ispravno uspoređivati sa sličnim Eizo monitorima. S obzirom da nemam mogućnosti istovremeno ih usporediti, ne mogu tvrditi koji je bolji. Ali, tvrdim da je razlika (ako uopće postoji) jako malena i prilikom odluke o kupnji odlučivat će nijanse. Mirne duše BENQ SW2700PT preporučujem svima koji žele izvrstan monitor za fotografije, video ili druge grafičke primjene. Uz izvrsne performanse, niti cijena nije ni u kom slučaju prevelika – 5.200 kn za ovaj monitor je sigurno dobro uložen novac!
Goran Vrakela


Ustupio: Subligo d.o.o., 5.200 kn


SPECIFIKACIJE
Veličina ekrana: 27″ inča, 16:9 format
Razlučivost: 2560 x 1440 QHD
Svjetlina: 350cd/m2
Kontrast (Native): 1000/1
Tip panela: IPS (99% Adobe RGB)
Kut gledanja: 178°/178°
Odziv: 5ms (GTG)
Priključci: DVI (Dual Link), HDMI 1.4, DP1.2 / Headphone Jack
Dimenzije: 445.2 x 652.8 x 322.8mm
Težina: 8.3kg
Color Temperature: 6500°K/ 5000°K/ 9300°K / User Mode
USB Hub: USB 3.0 (Downstream x 2, Upstream x1)
Podešavanje po visini (mm): 123mm
Ostale značajke: Palette Master Element color calibration software/ 14 bits 3D LUT / HW calibration / Delta E<2 (avg) /Black and White photo mode/ Black Level/ Card reader
Ostala oprema: Online Calibration Report/ Shading Hood/ OSD Controller
Potrošnja struje: 36,7W
Boja: crna
Jamstvo: 36 mjeseci


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress