Nikon Z7 II

Share

Novi Nikon Z7 II bez ikakve sumnje je najbolji Nikonov fotoaparat dosad. Premda ne donosi revolucionarne izmjene u odnosu na prethodni model, ‘popravljeno’ je baš sve što je bilo potrebno, ali i malo više od toga…

Slično kao i Nikon Z6 II, tako i Nikon Z7 II na prvi pogled donosi ‘samo’ unaprjeđenja u odnosu na prethodni model. Ali ta su unaprjeđenja toliko značajna, da je ovo sasvim drugi fotoaparat. Znam da će ova tvrdnja razočarati mnoge vlasnike model Z7 i Z6, ali to je realnost – ako možete, kupite novi model, a stari zadržite kao backup ili prodajte. S druge strane, ako stari model dobro radi i stvara vam bitne probleme prilikom snimanja, nema razloga zašto biste ga mijenjali, zar ne?

Ja imam problem s Nikonom – prvo, malo sam pristran, jer već godinama uglavnom fotkam s Nikonima, druge fotiće testiram i vratim. Drugi problem mi je što se teško odlučujem za prijelaz na mirrorless – imam dva D750 koji rade izvrsno, i premda sam odlučio polako prijeći na mirrorless, to ide jako sporo. Zasad sam kupio samo Z50, i nije mi krivo. Prvo sam skupljao novce za Z6, pa je izašao Z5 i učinio mi se kao dobra kupnja (i jest dobra kupnja, ali Z6 je bolji fotić). Onda je počela priča o novom Nikonu, pa sam pričekao – i pojavili su se Z6 II i Z7 II. I nije mi krivo što sam pričekao. U prošlih 2-3 mjeseca sam isprobao i Z6 II, a nedavno i Z7 II. Nakon kratkog pregleda unaprjeđenja kod Z7 II, napravit ću i usporedbu Z6 II i Z7 II.

Često čujem (pogotovo od ne-nikonaša), kako novi modeli s oznakom II zapravo nisu novi modeli, nego nadogradnja firmvera. To ne može biti dalje od istine, i jednako vrijedi za nove Nikone, kao i za nove Fujije, Canone ili Sonyje. Apsolutno pozdravljam praksu proizvođača mirrorless aparata da kroz nadogradnju softvera fotoaparata kroz 2-3 godine izvuku maksimum iz raspoloživog hardvera. To je napravio i Nikon sa Z6/Z7 – danas aktualni softver nosi oznaku 3.x, dakle riječ je o trećoj generaciji softvera. Ne vjerujem da će biti četvrte generacije, i to je u redu, danas su Nikoni Z6/Z7 neusporedivo bolji fotoaparati nego 2-3 godine, s prvom verzijom softvera.

Tko se imalo kuži u elektroniku, mora mu biti jasno da Nikon nije ‘samo dodao’ još jedan procesor. Pokušajte u svoje staro računalo ‘samo dodati’ još jedan procesor i predložite to u servisu računala. Smijat će vam se, a možda vas upute i psihijatru… Da ne kompliciram previše, dodavanje još jednog procesora i utora za karticu bitno mijenja elektroniku fotoaparata, sabirnice, komunikaciju ali i programiranje. I milijun stvari može krenuti u krivom smjeru, samo dodavanje procesora ne znači puno. Srećom, Nikon je posao odradio odlično, novi Z6 II i Z7 II su neusporedivo bolji i snažniji fotoaparati od prethodnika, premda s njima dijele iste slikovne senzore.

Nikon Z7 II ima dva utora za karticu (isto kao i Z6 II, XQD/CFexpress i SD), dva procesora i veći memorijski međuspremnik, pa omogućava gotovo neprekidno kontinuirano okidanje (ako vam to iz nekog razloga baš treba). AF sustav je značajno poboljšan u odnosu na Z6/Z7 i sad je sasvim u rangu s Canonom i Sonyjem. Već čujem Sony i Canon fanove kako tvrde da to nije točno. Ja tvrdim da jest. Možda je razlog u tome što koristim Nikone, pa mi je Nikonova logika uključivanja Eye-AF ili praćenja objekta instinktivno jasna, a smeta me automatsko uključivanje Eye-AF kod Canona i Sonyja. Pretpostavljam da je vlasnicima Canona i Sonyja ovakav Nikonov sustav nelogičan. U svakom slučaju, sami Eye-AF i Object Tracking sustavi kod Nikona ne rade ništa lošije nego kod Canona ili Sonyja, podjednako u foto i video načinu rada. Ako minimalne razlike i postoje, potpuno su beznačajne za bar 99% fotografa. To tvrdim i iza toga stojim.

Zašto bi itko kupio Z7 II, a ne Z6 II koji je bitno jeftiniji? Očiti odgovor je razlučivost, Z7 II nudi 45 MP u odnosu na 24 MP kod Z6 II. Drugi razlog je dinamički raspon. Osim što je u startu malo bolji dinamički raspon kod Z7 II, važno je spomenuti i native ISO 64, za razliku od ISO 100 kod Z6 II. 2/3 blende koje tako možemo dobiti može činiti ključnu razliku prilikom snimanja na suncu, uz široko otvorenu blendu, bez ND filtera. Osim toga, ISO 64 osigurava iznimno detaljnu i čistu sliku, te maksimalni tonski raspon prilikom snimanja u studijskim uvjetima. Kombinacija 45 MP i ISO 64 čini ovaj aparat savršenim za sve vrste studijskih fotografija, uključujući i modne i reklamne fotografije. U studiju bolje od Z7 II mogu snimati samo fotoaparati srednjeg formata, ali ne svi, samo poneki. Želite li 4K 60p video, Z7 II nudi jedva primjetan crop 1.08x, za razliku od DX cropa kod Z6 II. Za 4K 25/30p video nijedan od ova dva aparate nema crop faktor. Na kraju, Z7 II nudi skoro dvostruko više AF točaka od Z6 II – 493 hibridne AF točke osiguravaju precizno izoštravanje u gotovo čitavom kadru (veći broj AF točaka je potreban radi veće razlučivosti senzora).

Novi Nikon Z7 II je odličan fotoaparat i video kamera u jednom, namijenjen širokom spektru fotografa i videografa. U direktnoj usporedbi s prethodnim modelom, bitno je bolji i generalno brži u radu (ne samo AF sustav!) – sve radi glatko, fluidno i bez zastajkivanja. Posebna prednost u odnosu na konkurenciju je praktično trenutno prebacivanje iz fotografskog u video način snimanja, te zadržavanje različitih postavki za foto i video snimanje – što će se svidjeti svim hybridnim shooterima, koji podjednako snimaju fotografije i video.
Goran Vrakela


Ustupio na test: FTG grupa/Yellowstore, www.yellowstore.hr
22.600 kn (samo tijelo aparata)


SPECIFIKACIJE
SENZOR: 45.7MP full frame CMOS, 35.9 x 23.9mm
PROCESOR: Dvostruki EXPEED 6
AF TOČKE: 493-točke hybrid phase/contrast AF
ISO OSJETLJIVOST: 64 do 25,600 (exp. 32-102,400)
VIDEO: 4K UHD do 30p, 4K UHD do 60p s 1.08x cropom
TRAŽILO: 3.7MP OLED EVF, 100% pokrivenost kadra, 0.8x uvećanje
MEMORIJA: 1x SD UHS-II, 1x CFexpress (Type B) / XQD
LCD: 3.2-inčni nagibni ekran osjetljiv na dodir, 2.1MP
UZASTOPNO OKIDANJE: 10fps mehanički okidač
SPAJANJE: Wi-Fi 2.4GHz i 5GHz, Bluetooth 4.2, USB-C, mini HDMI, GPS, mikrofon, slušalice
DIMENZIJE: 134 x 100.5 x 69.5mm
TEŽINA: 615g (705g s baterijom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress