Panasonic Lumix GH5 II

Share

Panasonic Lumix GH5 II je nova verzija modela GH5 – fotoaparata koji je bio daleko ispred svog vremena kad je predstavljen, 2017. godine. GH5 je bio predvodnik nove generacije hibridnih foto/video aparat, uz tada nevjerojatne 4K 60p video snimke. A najbolje od svega – GH5 je po svojim karakteristikama i danas vrlo aktualan fotoaparat i ne zaostaje za konkurencijom, pogotovo ako vam je video glavna zanimacija…

Panasonic GH5 II je imao težak zadatak – zadržati duh i koncept superuspješnog GH5, ali istovremeno donijeti dovoljno novosti da nadogradnja s prethodnog modela ima smisla. I uz sve to, Panasonic je najavio GH6, novi flagship model (iako se ne zna mnogo o njemu, jer je još u fazi razvoja).

Fotografije: Goran Vrakela, DFM

Micro Four Thirds senzor kojeg koristi Panasonic Lumix G serija fotoaparata obično ne impresionira na prvi pogled, pogotovo fotografe i videografe koji su navikli na full-frame senzore. Ipak, ovaj senzor je jako dobar, neovisno o relativno malenim dimenzijama (MFT senzori su dvadesetak posto manji od APS-C senzora) – 20.3 MP je dovoljna razlučivost za oversampled 4K video, ali i više nego dovoljno za većinu fotografskih žanrova. U konačnici, manji senzor znači i manje dimenzije fotoaparata i objektiva (ovdje to nije slučaj za fotoaparat, ali za objektive jest). Dodatni je plus lakša i bolja stabilizacija slike na senzoru (jednostavnije je napraviti bolju stabilizaciju slike na manjem senzoru nego na velikom), te niža cijena nego kod full-frame modela.

Većinu funkcija, uključujući i senzor, nasljeđuje od prethodnog modela. GH5 II kombinira 4K 60p video, predinstalirani V-Log L profil, podršku za C4K, VFR (Variable Frame Rates), 10-bitno interno snimanje i druge sitnice – jasno je da je riječ o snažnom video alatu. Ali, nije samo za video – Panasonic GH5 II je moćni hibridni fotoaparat namijenjen fotografima i videografima koji trebaju i odlične fotografije i izvrstan video, često u istom trenutku.

Stabilizacija slike na senzoru je dodatno poboljšana, pa sad omogućava stabilizaciju do 6.5 EV, i radi u suradnji s optičkom stabilizacijom u objektivu, ako je dostupna, te elektroničkom stabilizacijom za snimanje videa ‘iz ruke’. Još jedan važan dodatak je wireless streaming pomoću Panasonicove Lumix Sync mobilne aplikacije – za razliku od modela GH5, kod kojeg je streaming podržan samo preko USB priključka.

Usporedba s prethodnim modelom je neminovna, pogotovo jer je model GH5 vrlo cijenjen među videografima i filmašima. Razlike obično nisu vidljive na prvi pogled – većina unaprjeđenja modela GH5 II su gotovo neprimjetna, ovdje se radi o kontroliranoj evoluciji uspješnog modela u snažniji i bolji model s oznakom Mark II.

Popis specifikacija Panasonica GH5 II nije spektakularan niti danas neuobičajen – poput 4K pri 60p – ali to nije cijela priča. GH5 II je pravi nasljednik prethodnog modela i radi se o vrlo snažnom i dobro zaokruženom modelu koji neće nikoga impresionirati popisom specifikacija, ali će tijekom upotrebe osvojiti srca mnogih filmaša.

Po vanjskom izgledu i dimenzijama gotovo je identičan prethodnom modelu, i zapravo je prilično velik za MFT aparat – po dimenzijama više odgovara DSLR fotoaparatu srednjeg ranga. Prednost većih dimenzija je odličan grip, lakoća rukovanja i ergonomski izvrstan raspored izdvojenih tipki i kotačića – sve je baš na pravom mjestu. Premda vanjska plastika nije na najvišoj razini kvalitete (iako nije loša), nemojte zaboraviti da je kućište aparata izrađeno od magnezijeve legure, a brtvljenje je tako dobro da će GH5 II sigurno preživjeti ozbiljan pljusak ili višesatno snimanje na pijesku i u prašini.

Ugrađeno EVF tražilo je identično kao i kod GH5 – oštro, svijetlo i jako dobro. LCD ekran je okretan u svim smjerovima, a premda je malo manjih dimenzija nego kod GH5 (3 inča, umjesto 3.2 inča), poboljšana mu je svjetloća i prikaz boja prilikom korištenja na otvorenom, čak i po jakom suncu. Posebno važna nadogradnja je sustav autofokusa. I dalje je riječ o Panasonicovom DFD kontrastnom AF sustavu, koji u ovoj najnovijoj inačici radi stvarno dobro. Ako vam je potrebna maksimalna brzina praćenja pokretnog objekta, to bi mogao biti problem. Ali u praktično svim drugim situacijama sustav autofokusa je brz, precizan i jako pouzdan.

Panasonic GH5 II ne predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na GH5, i logično je da će neki fotografi i videografi biti razočarani zbog toga. Ali nemojte o ovom aparatu suditi samo po specifikacijama – većina vlasnika GH5 vjerojatno nema potrebu prijeći na novi model. Ali, ako se odluče na to, neće biti razočarani, GH5 II je mnogo više od jednostavnog zbroja ugrađenih dijelova i, premda nije revolucionaran aparat, praktično u svemu je bolji od prethodnika.

Tekst i slike: Goran Vrakela

www.panasonic.hr > 13.299 kn (17.990 kn s objektivom Leica 12-60 mm f/2.8-4)


SPECIFIKACIJE
Senzor: 20.3MP MFT Live MOS, 17.3 x 13mm
Procesor: Venus
AF točke: DFD kontrastni AF, 225 točaka
ISO raspon: 200-25,600 (proširivo do ISO 100.000)
Stabilizacija: 5-osi, do 6.5 EV
Fotografije: 5184 x 3888px
Video: C4K/4K UHD do 60p (4:2:0 10-bit interno snimanje), 30p (4:2:2 10-bit interno), ili 60p 4:2:2 10-bit preko HDMI uz simultano 4:2:0 interno snimanje
Tražilo: 3.68MP, 100% pokrivenost, 0.76x uvećanje
Memorija: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-II, V90 kompatibilne
LCD ekran: okretni ekran (u 3 osi) osjetljiv na dodir, 3 inča, 1.84MP
Uzastopno okidanje: 12fps AF-S, 9fps AF-C, 108+ RAW, 999+ JPEG
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije: 138.5 x 98.1 x 87.4mm
Težina: 727g (samo tijelo, s baterijom i memorijskom karticom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress