Foto-izložba ‘Održivi razvoj kroz pogled mladih’

Share

U organizaciji Canona Adria iz Ljubljane i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) iz Zagreba u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorena je foto-izložba u vanjskom prostoru „Održivi razvoj kroz pogled mladih“.

Izložba prikazuje fotografske radove učenika ŠPUD-a koji su sudjelovali u Canonovom programu Young People Programme. Taj program mladim ljudima daje znanje, vještine i samopouzdanje da se suoče s problemima održivosti koji su njima samima važni, koristeći kreativnost i kritično razmišljanje.

Učenici trećih i četvrtih razreda fotografskog odjela ŠPUD-a su se nakon kraće edukacije o ciljevima programa pod vodstvom mentora Tomislava Jeffreya Jemrića, kreativno angažirali na stvaranju fotografija s temama iz 17 UN-ovih Ciljeva održivog razvoja korištenjem vrhunskih Canonovih fotoaparata i objektiva.

Konačni rezultat je sjajna izložba s 19 fotografija koje kreativno prikazuju izazove s kojima se društvo u cjelini suočava prilikom pokušaja da do zadanog roka od 2030. ostvari UN-ove Ciljeve održivog razvoja, uključujući one koji se zalažu za zaštitu klime, rodnu ravnopravnost, održivu potrošnju, očuvanje okoliša te temu koja je mladima osobito bliska – bolje obrazovanje.

„U okviru našeg programa za mlade Canon Young People Programme pružamo mladima edukaciju o fotografiji. Istovremeno, postavljamo im izazov koji zapravo nije toliko daleko od njihovih briga za budućnost – jer su svi ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda vrlo bitni za društvo u cjelini. Divno je vidjeti kako mladi ljudi na kreativan i sebi svojstven način pokazuju svoje stajalište o temama koje su im važne te se tako razvijaju i rastu,“ izjavila je Petra Prelog koja je vodila ovaj projekt u ime tvrtke Canon Adria.

Sa strane Škole za primijenjene  umjetnosti i dizajna  u projektu su sudjelovali profesori Fotografskog odjela Vladimir Šimunić, Željka Šaravanja, Srđan Jelisić, Aleksandra Mutić i Ankica Pudić, a realizaciju izložbe su koordinirali Vladimir Šimunić, Bernarda Cesar, Dinka Pavelić, iz Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Škola primjenjene umjetnosti i dizajna ove godine slavi 142 obljetnicu djelovanja na istoj  lokaciji. ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi pri Školi primijenjene umjetnosti i dizajna izložbeni je prostor u centru Zagreba koji zajedno sa Školom čini nerazdvojnu cjelinu u pogledu kontinuirane umjetničko – kulturne edukacije. Zbog oštećenja ŠPUD-a u potresu i kašnjenja s obnovom prisiljen je već četvrtu godinu raditi izložbe  izvan svojih prostora. Izložbe organizira na više lokacija, a jedna od najatraktivnijih je ona na javnom prostoru, Trgu Republike Hrvatske 11, ispred  ulaza u Školu. Pa tako je i ova suradnja  učenika i profesora s  tvrtkom Canon ostvarena na prostoru na kojem umjetnici s posebnim veseljem izlažu.

„Ponosan sam što kroz naš program Canon Young People Programme senzibiliziramo mlade ljude i omogućujemo im da korištenjem naše najsuvremenije fotografske opreme kreativno i kroz elemente koji su njima samima bitni pristupe temi održivog razvoja koja ima širi društveni značaj. Zahvaljujemo profesorima i djelatnicima te naravno učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn na sjajnoj suradnji tijekom ovog projekta koji je rezultirao nizom upečatljivih fotografija,“ izjavio je Goran Sretenoski, generalni direktor tvrtke Canon Adria.

Izložba je otvorena sve do 14. travnja u vanjskom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi, ispred ŠPUD-a na Trgu Republike 11 u Zagrebu.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress