DFM 87 FOTO-ZADATAK: ZIMA

Share

DFM 87 foto-zadatak: zima! Pošaljite nam svoje najbolje fotografije zime – neke od njih ćemo objaviti u sljedećem broju, a najbolja fotografija će osvojiti lijepu fotografsku nagradu… Zima je mnogim fotografima omiljeno godišnje doba, jer nudi mnoštvo fotografskih prilika – od prekrasnih zimskih krajolika do savršenih makro fotografija snijega i leda. Što ćete snimiti i kako doživljavate zimu ovisi samo o vašim željama i preferencijama. Mi želimo izvrsne fotografije, tehnički savršene, koje pričaju zanimljivu zimsku priču. Podjednako nam se sviđaju monokromatski krajolici, rijetke ptice i životinje u šumi prekrivenoj snijegom i apstraktne makro fotografije zaleđene vodene površine!
Jedna od fotografija koje nas osvoje i svide nam se na prvi pogled osvojit će lijepu fotografsku nagradu, a desetak fotografija ćemo objaviti u časopisu i na webu. Pogledajte ovih par fotografija kako biste dobili inspiraciju…

Pripremite se!

Snimanje krajolika tijekom zime može biti još veći izazov nego snimanje tijekom ljeta, jer radite u lošim vremenskim uvjetima, a na raspolaganju vam je ograničeno vrijeme. Dođite na željenu lokaciju što prije. Mraz se brzo otopi na suncu, a svježi snijeg se također može otopiti ili ga mogu upropastiti tragovi ljudi i životinja.
Ako snimate standardni širokokutni krajolik, postavite objektiv na najmanju žarišnu duljinu kako biste snimili što širi dio scene, a otvor blende postavite na f/16, kako bi kadar bio oštar.
Izmjerite ekspoziciju na snijegu i postavite kompenzaciju ekspozicije na +1 ili +2 EV. Snimite kadar i provjerite histogram – graf treba biti pomaknut udesno, ali bez rezanja najsvjetljih dijelova.
Svakako napunite baterije prije odlaska u prirodu i ponesite rezervne, ako imate. Radi niskih temperatura će se relativno brzo isprazniti.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress